7-ми Април 2024 СВЕТСКИ ДЕН НА ЗДРАВЈЕТО
,,МОЕТО ЗДРАВЈЕ , МОЕ ПРАВО"

Светскиот ден на здравјето е глобална иницијатива која има за цел да ја подигне свеста за растечките здравствени проблеми и да промовира поздрав избор на животниот стил и навики. Се слави на 7 април секоја година, овој ден служи како одлична можност да се даде приоритет на нашата благосостојба во нашите брзи животи. Како? Постојат повеќе едноставни здрави избори што можете да ги направите за Светскиот ден на здравјето во 2024 година и да го негувате вашето тело и ум.

 Темата за Светскиот ден на здравјето во 2024 година е „Мое здравје, мое право“, што го утврдува фактот дека здравјето е човеково право и секој поединец треба да има пристап до квалитетни здравствени услуги. Здравјето е човеково право: Да се залагаме за здравјето како основно право за сите, осигурувајќи дека секој може да води здрав живот со достоинство и еднаквост.

Запомнете, здравјето не е само привилегија – тоа е право што му припаѓа на секој од нас. Ајде да работиме заедно за да го заштитиме и промовираме здравјето како основно човеково правоОваа тема го нагласува правото на секој, секаде да има пристап до:

Квалитетни здравствени услуги

Образование и информации

Безбедна вода за пиење

Чист воздух

Добра исхрана

Квалитетно домување

Пристојни работни и еколошки услови

Слобода од дискриминација

Центарот за јавно здравје Битола и оваа година ќе учествува во одбележување на Светскиот ден на здравјето.Ќе се одржат предавања и работилници за учениците во училиштата а во старскиот дом ќе се мери шеќер во крвта на старите лица.

Кој е подобар начин да се прослави Светскиот ден на здравјето во 2024 година од правење избори за поздрав живот? Ќе ви предложиме неколку начини како сами да  придонесете за подобро здравје. Еве неколку лесни и здрави избори кои можете да ги прифатите за овој ден и да продолжите да живеете поисполнет и здрав живот.

1. Вежбајте за да се грижите за вашето тело

 Вежбањето и додавањето физичка активност во вашата дневна рутина е еден од најлесните начини за подобрување на целокупното здравје и зајакнување на имунитетот и кардиоваскуларното здравје. Можете да ја изберете вежбата што ја сакате и да ја вклучите во вашата дневна рутина за максимална корист. Неколку ефективни физички вежби вклучуваат јога, зумба, одење, џогирање и многу повеќе.

2. Додадете органска храна во вашата исхрана

Друг здрав избор што можете да го направите по повод Светскиот ден на здравјето во 2024 година е да додадете органска храна и суперхрана во вашата исхрана. Дополнително, додавањето на ѓумбир, просо или  сусам има корист за целокупното здравје и го зголемува вашиот имунитет за борба против различни болести.

3. Изберете здрави закуски

Ако сакате да грицкате нездрава храна, еве здрава алтернатива која може да ви помогне да одржувате урамнотежена исхрана. Префрлувајќи се на здрави грицки, како што се зеленчукови чипс, чоколади со урми, колачиња со цели зрна на жито,јагоди, лешници бадеми и кокос, ќе можете да се погрижите да продолжите да се заслаувате со вкусни грицки но  без дополнителна вина дека јадете нешто нездраво.

4. Префрлете се на бакарни шишиња за вода

Останувањето хидрирано е клучно за да се постигне добро здравје. Но, како можете да го направите вашиот процес на хидратација поздрав? Размислете да се префрлите на бакарно шише со вода што не само што ја гаси жедта, туку помага и во зајакнувањето на вашиот имунитет. Бакарното шише со вода има корист за вашето целокупно здравје со тоа што го помага процесот на варење, ја стимулира функцијата на тироидната жлезда, ја подобрува функцијата на мозокот и спречува анемија.

5. Вежбање на вниманието
Негувајтего  внимание преку практики како пишување дневник, медитација или вежби за длабоко дишење кои не само што помагаат да се намали стресот, туку и да се подобри фокусот и да се подобри вашата емоционална благосостојба. Посветете време на активности за грижа за себе за да го намалите стресот и да ја подобрите вашата целокупна ментална и емоционална благосостојба по повод Светскиот ден на здравјето во 2024 година. Контолирајте ги и вашите чувства зошто:лутината го ослабува џигерот,тагата белите дробови,грижата желудникот,стресот срцето а стравот бубрезите.
Настанот, исто така, ќе служи како клучна платформа за владите, организациите и поединците да им дадат приоритет на јавното здравје и да се залагаат за универзален пристап до здравствените услуги. Така, со славење на овој глобален настан можеме да се обединиме во градење на поздраво и поотпорно општество.
                                                                                         Подготвил:  Др. спец.Марија Врчковска 
                                                                                                                ЦЈЗ Битола