Лабораторијата за санитарна и токсиколошка хемија врши испитување на безбедноста на храната и предметите за општа употреба. Лабораторијата врши испитување на квалитет, токсиколошки анализи и анализа на нутритивна вредност на прехранбените производи согласно декларација.
Лабораторијата е акредитирана од ИАРМ, според барањата од стандардот MKС EN ISO/IEC 17025:2018 за хемиско тестирање на храна.
1.Брашна, теста, леб
Одредување на влага
Одредување на минерален остаток
Одредување на киселост на леб и пецива
Одредување на количината на полнежот
Одредување на масти, протеини и јаглени хидрати
Одредување на микотоксини
Одредување на конзерванси
2.Мед и производи слични на мед
Одредување на вкупни редукцирачки шеќери
Одредување на сахароза
Одредување на киселост
Одредување на сува материја
Одредување на минерални материи
Одредување на специфична тежина
Одредување на индекс на рефракција
3. Овошни сокови и безалкохолни пијалоци
Одредување на суви материи
Одредување на СО2
Одредување на конзерванси
Одредување на киселост
4.Месо и месни производи
Одредување на влага
Одредување на масти
Одредување на протеини
Одредување на нитрити
Одентификација на месо
5.Млеко и млечни производи
Одредување на вода
Одредување на киселост
Одредување на специфична тежина
Одредување на масти
Одредување на протеини
Одредување на микотоксини М1
6.Вино и жестоки алкохолни пијалоци
Одредување на етанол
Одредување на ЅО2
Одредување на киселост
Одредување на екстрат
Одредување на пепел
7.Предмети за општа употреба
Одредување на цинк
Одредување на бакар
Одредување на кадмиум
Одредување на олово
Акредитирани методи за анализа на храна:
Определување на органофосфорни пестициди во намирници од растително потекло со техника на гасна хроматографија (NPD) детектор, интерна аналогна на MKC EN 15662:2020;
Определување на вкупен азот по метод на Nessler, HACH Method 8075
Определување на вкупен пепел во цереалии и мелени продукти од цереалии, ISO 2171:2007
Прехранбени производи: Определување на вкупни масти во кондиторски производи-бисквити, AOAC метода 920.39
Прехранбени производи: Определување на елементи во трагови како олово, кадмиум, цинк, бакар, железо и хром со атомска атсорпциона спектрометрија (AAS) после суво спалување (идентичен со EN 14082:2003), MKC EN 14082:2010
Определување на афлатоксини во пченка, АОАC 991.31
Определување на содржина на влага во житарки и производи од житарки, MKC EN ISO 712:2011
Определување на киселински степен во брашно, Правилник за минималните услови за ставање во промет, квалитет и типовите на брашно, начинот и методите за земање на мостри како и методите за анализа на квалитетот на брашното, Службен Весник на Р.М. 24/2014 стр. 9
Определување на титрациска киселост во производи од овошје и зеленчук, ISO 750:1998
Определување на готварска сол во производи од овошје и зеленчук, Анализе животних намирница, Трајковиќ Ј., Мириќ М., Барас Ј., Шилер С., ТМФ Београд 1983 год.; стр. 326 и 327
Опсегот на акредитација е објавен на веб страната на Институтот за акредитација на С.Р. Македонија под број ЛТ-013 или на следниот линк
Контакт: Катерина Стојковска, дипл. фармацевт/спец. по токсиколошка хемија