здрав живот

Долг живот за сите

Долг живот за сите Под мотото “Долг живот за сите“ Центарот за јавно здравје- Битола, активно се вклучи во одбележувањето на Европската недела на имунизација од 24 до 30 април  2022. Европската недела на имунизација традиционално се одбележува со цел подигнување на свесноста за вакцините како најдобра превентивна мерка за заштита на населението од заразни …

Долг живот за сите Read More »

Светски ден на здравјето

Светски ден на здравјето Светскиот ден на здравјето се слави секоја година на 7 април, денот на  годишнината од основањето на Светската здравствена организација (СЗО) во 1948 година. Тоа е ден посветен на подигање на свеста за здравјето на луѓето ширум светот. Секоја година за овој датум, се избира тема која нагласува област на грижа …

Светски ден на здравјето Read More »

31 Maj 2019 – Светски ден без тутун

Светскиот ден без тутун 2019 година се фокусира на нарушување на здрајето на белите дробови. Пушењето на тутун е главна причина за рак на белите дробови. Две третини од умирањата од рак на белите дробови во светот, се препишуваат на пушењето. Изложеноста на чадот дома или на работното место исто така го зголемува ризикот од …

31 Maj 2019 – Светски ден без тутун Read More »

Светски ден на водата, 22 Март 2018

Светски ден на водата 2018 – Природата за вода Светскиот ден на водата на 22 март секоја година, го фокусира вниманието за важноста на водата. Темата за Светскиот ден на водата 2018 година е „Природата за вода” и е базирана на решенија за предизвиците со вода со кои се соочуваме во 21-от век. Оштетените екосистеми …

Светски ден на водата, 22 Март 2018 Read More »