“КОРИСТЕТЕ СРЦЕ ЗА СЕКОЕ СРЦЕ”

Светскиот ден на срцето е основан во 2000 година, со цел да се информираат луѓето ширум светот дека болестите на срцето и крвните садови се водечка причина за смрт. Секоја година во светот 18,6 милиони луѓе умираат како последица на болести на срцето и крвните садови (КВЗ-кардио васкуларни заболувања), а се проценува дека до 2030 година тој број ќе се зголеми на 23 милиони. Светската федерација за срце предупредува дека најмалку 85% од предвремените смртни случаи може да се спречат со контролирање на главните фактори на ризик (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

Денес кога живееме во време на  COVID-19, која ги оптоварува здравствените системи, треба да го подигнеме нивото на индивидуална одговорност за сопственото здравје и здравјето на општеството во целина. Затоа Центарот за јавно здравје Битола, планира  кампањата за Светскиот ден на срцето во 2022 година, како и континуирани активности во период 2023- 2025 година. 

Се истакнува потребата од тоа да се  изнајдат  алтернативни  начини за спречување  и лекување на КВЗ.

Светскиот ден на срцето е можност секој да застане и да размисли како најдобро да го искористи срцето за човештвото, за природата и за СЕБЕ. Превенцијата  на кардиоваскуларните болести (КВБ) е нешто што е важно за секое срце кое чука.Оваа година мотото е : “Користете срце за секое срце”

Срцето е единствениот орган што можете да го слушнете и почувствувате. Тоа е првиот и последниот знак на животот. Тоа е една од ретките работи со потенцијал да не обедини сите нас како луѓе.Користете срце, значи да размислуваме поинаку. Да се ​​донесат правилни одлуки. Да се ​​дејствува со храброст. Да се помогне на другите.

Светскиот ден на срцето е можност секој да застане и да размисли како најдобро да го искористи срцето за човештвото, за природата и за себе.

Ако сте „ЗА“, тоа го менува фокусот на дејствата на корисниците на акциите, овозможувајќи поширока примена на кампањата. Сакаме пораките на Светскиот ден на срцето да стигнат до што е можно повеќе поединци за да помогнат да се постигне кардиоваскуларно здравје за секое срце.

 КОРИСТЕТЕ СРЦЕ ЗА ХУМАНОСТА

Пристапот до третман и поддршка за КВБ  варира во голема мера низ светот. Над 75% од смртните случаи на КВБ се случуваат во земји со низок до среден приход, но пристапот може да биде проблем насекаде. Со вклучување во глобални настани како што е Светскиот ден на срцето, како и локални активности, ние сме овластени да ја шириме свеста и да помогнеме да се направи разлика во животите на целото човештво.

КОРИСТЕТЕ СРЦЕ ЗА ПРИРОДАТА

Загадувањето на воздухот е одговорно за 25% од сите смртни случаи од КВБ, што ги одзема животите на 7 милиони луѓе секоја година.  Без разлика дали станува збор за понепосредни активности како пешачење или возење велосипед наместо патување со автомобил, или долгорочни напори како што се поддршка на законодавството за чист воздух, секој од нас може да придонесе за поздрава планета на свој начин.

КОРИСТЕТЕ СРЦЕ ЗА ВАС

Психолошкиот стрес може да го удвои ризикот од срцев удар. Вежбањето, посредувањето и добивањето доволно квалитетен сон помагаат да се намали нивото на стрес. Со спротивставување на штетните механизми и лошите навики предизвикани од стресот, можеме да го максимизираме нашето индивидуално здравје на срцето.

Денес 29 септември ,Светски ден на срцето, е можност секој да застане и да размисли дека: Превенцијата на  кардиоваскуларните болести е нешто што е важно за секое срце кое чука.

 Промени  ја сопствената перспектива, поглед на светот и  животот и да ја направиме кампањата своја.Да ја искористиме:

  • ЗА МИР
  • ЗА ОБРАЗОВАНИЕ
  • ЗА ЧИСТ ВОЗДУХ
  • ЗА ЗДРАВИ И БОГАТИ ШУМИ
  • ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ОТПАДОТ
  • ЗА ПОДОБАР ПРИСТАП ДО ЗДРАВСТВОТО
  • ЗА НОРМАЛЕН КРВЕН ПРИТИСОК
  • ЗА ЗДРАВА ИСХРАНА
  • ЗА ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ

Најважни фактори на ризик одговорни за смртноста од КВЗ се: високиот крвен притисок, проследен со употреба на тутун, висок крвен шеќер, физичка неактивност  и прекумерна тежина и дебелина.

Иако постојат фактори на ризик кои не можат да се контролираат, поголемиот дел од КВЗ е предизвикан од фактори на ризик кои можат да се контролираат, третираат или модифицираат, како што се: висок крвен притисок, висок холестерол, прекумерна исхрана/дебелина, употреба на тутун, физичка неактивност и дијабетес.

Токму на овие ризик фактори ќе им посветиме вниманието за време на нашата кампања насловена: Заедно да научиме, како  до поздрав и поквалитетен живот”.