заразни болести

Светски ден за борба против СИДА-та 2021 година

Светски ден за борба против СИДА-та 2021 година Крај на нееднаквостите. Крај на СИДА-та  Темата на Светскиот ден за борба против ХИВ/СИДА е “End inequalities. End AIDS “– Крај на нееднаквостите. Крај на СИДА – та, со посебен фокус на допирање на лицата оставени назад, односно истакнување на растечките нееднаквости во пристапот до основните услуги …

Светски ден за борба против СИДА-та 2021 година Read More »

СОСТОЈБА СО ГРИП / ИНФЛУEНЦА НА ТЕРИТОРИЈАТА НА ЦЕНТАР ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ-БИТОЛА (декември 2019)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Во текот на месец декември 2019 година (од 49-та до 52-ра недела) во Битола пријавени се 19 лица со грип. Во текот на истиот период минатата сезона (2018/19), во Битола беа пријавени 27 лица со симптоми на грип. Вкупниот број на заболени лица (од 40-та недела до 52-ра недела) изнесува 23, и е намален …

СОСТОЈБА СО ГРИП / ИНФЛУEНЦА НА ТЕРИТОРИЈАТА НА ЦЕНТАР ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ-БИТОЛА (декември 2019) Read More »

Превентивна систематска дезинсекција на Општина Битола 2019 година

Согласно Законот за заштита на населението од заразни болести, а врз основа на одлуката на Советот на Општина Битола за спроведување на превентивна систематска дезинсекција на територијата на град Битола, како општа противепидемијска мерка, ЈЗУ Центар за јавно здравје-Битола во периодот од 11.05.2019 до 18.05.2019 година ќе ја спроведува превентивната систематска  дезинсекција на Општината. [columns] [span6]   …

Превентивна систематска дезинсекција на Општина Битола 2019 година Read More »

СОСТОЈБА СО ГРИП / ИНФЛУEНЦА ВО БИТОЛА (март 2019)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Во текот на месец март 2019 година (од 10-та до 13-та недела) во Битола пријавени се 197 лица со грип. Во текот на истиот период минатата сезона, вкупно беа пријавени 62 лица, што значи оваа сезона бројот на заболени лица е зголемен за 3,2 пати во споредба со истиот период минатата сезона. Вкупниот …

СОСТОЈБА СО ГРИП / ИНФЛУEНЦА ВО БИТОЛА (март 2019) Read More »

СОСТОЈБА СО ГРИП / ИНФЛУEНЦА ВО БИТОЛА (февруари 2019г.)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Во текот на месец февруари 2019 година (од 6-та до 9-та недела) во Битола пријавени се 968 лица со грип. Во текот на истиот период минатата сезона, вкупно беа пријавени 1103 лица, што значи оваа сезона бројот на заболени лица е намален за 12.2% во споредба со минатата сезона. Само во текот на …

СОСТОЈБА СО ГРИП / ИНФЛУEНЦА ВО БИТОЛА (февруари 2019г.) Read More »

СОСТОЈБА СО ГРИП / ИНФЛУEНЦА ВО БИТОЛА (декември 2018г.)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Во текот на месец декември од 2018 година во Битола пријавени се 27 лица со грип со инциденција од 26,66 на 100.000 жители. Во месец декември од минатата година 2017 пријавени беа 4 лица и инциденција од 4,19 на 100.000 жители. Вкупниот број на заболени лица за оваа сезона заклучно со 31.12.2018 година …

СОСТОЈБА СО ГРИП / ИНФЛУEНЦА ВО БИТОЛА (декември 2018г.) Read More »

1ви Декември – Светски ден за борба против ХИВ/ СИДА

Центарот за јавно здравје – Битола и оваа година активно се вклучува во одбележувањето на Светскиот ден за борба против ХИВ/СИДА – 1 ви Декември. Мотото оваа година според Светската Здравствена Организација е “Запознајте го вашиот статус”, во однос на тоа да се подигне свеста кај луѓето да го дознаат својот статус на ХИВ инфекција …

1ви Декември – Светски ден за борба против ХИВ/ СИДА Read More »

Светски ден за борба против хепатитис – 28 јули “Тестирај. Третирај. Хепатитис”

Светската Здравствена Организација и оваа година го одбележува Светскиот ден за борба против хепатитис на 28 Јули под мотото “Тестирај. Третирај. Хепатитис”. Постојат пет типови на хепатитис и тоа А, Б, Ц, Д и Е. Различните типови на хепатитис имаат различен начин на пренос на заболувањето, а исто така имаат и различен исход од лекувањето. …

Светски ден за борба против хепатитис – 28 јули “Тестирај. Третирај. Хепатитис” Read More »

Мали сипаници и како да се заштитите

Што се мали сипаници? Малите сипаници (морбили) се едно од најзаразните вирусни заболувања, предизвикано од Morbilli virus. Кои се симптомите? Симптоми по кои болеста се препознава: ●висока температура над 39°C и малаксаност, ●главоболка, ●болка и гребење во грло, ●сува кашлица, течење од нос, ●црвени, отечени и насолзени очи и ●карактеристичен исип по кожа и слузокожа. Исипот …

Мали сипаници и како да се заштитите Read More »