Uncategorized

Најуспешни Битолчани 2020

Најуспешни Битолчани 2020 Традиционалната манифестација “ Избираме најуспешни битолчани 2020“, се одржа на 24 декември 2021, на која Битолски весник ги прогласи најуспешните битолчани за претхдоната година, кои со своите резултати и постигања професионално се афирмирале себе си, но ја афирмирале и Битола. Признанието за најуспешните битолчани во областа на здравство беше доделено на вработените …

Најуспешни Битолчани 2020 Read More »

Протоколи за КОВИД -19

Мерки и препораки за заштита и превенција  од корона вирусот КОВИД-19   ПРОТОКОЛ ЗА РАБОТА НА ПЛАЖИТЕ  ВО ТЕК НА ПАНДЕМИЈА СО COVID-19 ИНФЕКЦИЈА ПРОТОКОЛ ЗА РАБОТА НА БАЗЕНИТЕ ВО ТЕК НА ПАНДЕМИЈА СО COVID-19 ИНФЕКЦИЈА ПРОТОКОЛ ЗА РАБОТА НА БАЗЕНИ ЗА ПЛИВАЧКИ КЛУБОВИ  ВО ТЕК НА ПАНДЕМИЈА СО COVID-19 ИНФЕКЦИЈА    

СОСТОЈБА СО ГРИП / ИНФЛУEНЦА НА ТЕРИТОРИЈАТА НА ЈЗУ ЦЕНТАР ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ-БИТОЛА (февруари 2020)

  ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Во текот на месец февруари 2020 година (од 6-та до 9-та недела) во Битола пријавени се 1261 лице со симптоми на грип. Во текот на истиот период минатата сезона (2018/19), во Битола беа пријавени 968 лица со симптоми на грип, што значи бројот на заболени лица оваа сезона е зголемен за 30% во …

СОСТОЈБА СО ГРИП / ИНФЛУEНЦА НА ТЕРИТОРИЈАТА НА ЈЗУ ЦЕНТАР ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ-БИТОЛА (февруари 2020) Read More »

СОСТОЈБА СО ГРИП / ИНФЛУEНЦА НА ТЕРИТОРИЈАТА НА ЦЕНТАР ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ-БИТОЛА (јануари 2020)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Во текот на месец јануари 2020 година (од 1-та до 5-та недела) во Битола пријавени се 163 лица со грип. Во текот на истиот период минатата сезона (2018/19), во Битола беа пријавени 227 лица со симптоми на грип, што значи бројот на заболени лица оваа сезона е намален за 29% во однос на истиот …

СОСТОЈБА СО ГРИП / ИНФЛУEНЦА НА ТЕРИТОРИЈАТА НА ЦЕНТАР ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ-БИТОЛА (јануари 2020) Read More »

Што знаете за грип?

Што е грип и кој има најголем ризик од компликации? Грипот е вирусно заболување кое ги зафаќа горните дишни патишта:нос, грло, а во потешките форми може да ги зафати и долните дишни патишта. Секоја година од вирусот на грип се заразуваат 5% до 15% од населението. Кај најголем дел од луѓето, грипот минува како релативно …

Што знаете за грип? Read More »

СОСТОЈБА СО ГРИП / ИНФЛУEНЦА ВО БИТОЛА (јануари 2019г.)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Во текот на месец јануари 2019 година (од 1-ва до 5-та недела) во Битола пријавени се 227 лица со грип. Само во текот на 5-тата недела (28.01-03.02.2019) пријавени се 164 лица со инциденција од 161,9 на 100.000 жители. Во текот на истиот период од минатата година 2018 (од 1-ва до 5-та недела) пријавени …

СОСТОЈБА СО ГРИП / ИНФЛУEНЦА ВО БИТОЛА (јануари 2019г.) Read More »

Систематска дератизација на Општина Битола

Од 11.04.2018 година Центарот за јавно здравје-Битола во соработка со Општина Битола и ЈП Комуналец – Битола започна со изведување  на превентивната систематска дератизација на Општина Битола планирана за периодот 2017/2018 година. Со акцијата се планира да бидат третирани околу 3800 шахти од подземниот канaлизациски систем со ревизионите и подземните шахти со акцент на објекти …

Систематска дератизација на Општина Битола Read More »