Новости

Во оваа категорија се вметнати сите најнови новости !

Светски ден без тутун

Светски ден без тутун 2023 година Тутунот е еден од најголемите здравствени предизвици со кои се соочува светот денес. Иако сите сме свесни за штетните последици од пушењето, бројот на пушачи продолжува да расте, а здравјето на луѓето страда За да се укаже дека е потребно да се работи на овој проблем, на 31 мај …

Светски ден без тутун Read More »

ИНФОРМАЦИЈА ВО ВРСКА СО ПРЕТСТОЈНАТА ПРВА ФАЗА ОД ПРЕВЕНТИВНАТА СИСТЕМАТСКА ДЕЗИНСЕКЦИЈА ЗА УНИШТУВАЊЕ НА КОМАРЦИТЕ НА ПОДРАЧЈЕТО НА ОПШТИНА ДЕМИР ХИСАР

ИНФОРМАЦИЈА ВО ВРСКА СО ПРЕТСТОЈНАТА ПРВА ФАЗА ОД ПРЕВЕНТИВНАТА СИСТЕМАТСКА ДЕЗИНСЕКЦИЈА ЗА УНИШТУВАЊЕ НА КОМАРЦИТЕ НА ПОДРАЧЈЕТО НА ОПШТИНА ДЕМИР ХИСАР Согласно Законот за заштита на населението од заразни болести и препораките на Министерството за здравство на РСМ, а врз основа на одлуката на Советот на Општина Демир Хисар за спроведување на превентивна систематска дезинсекција …

ИНФОРМАЦИЈА ВО ВРСКА СО ПРЕТСТОЈНАТА ПРВА ФАЗА ОД ПРЕВЕНТИВНАТА СИСТЕМАТСКА ДЕЗИНСЕКЦИЈА ЗА УНИШТУВАЊЕ НА КОМАРЦИТЕ НА ПОДРАЧЈЕТО НА ОПШТИНА ДЕМИР ХИСАР Read More »

ИНФОРМАЦИЈА ВО ВРСКА СО ПРЕДСТОЈНАТА ПРЕВЕНТИВНАСИСТЕМАТСКА ДЕРАТИЗАЦИЈА НА ОПШТИНА ДЕМИР ХИСАРИНФОРМАЦИЈА ВО ВРСКА СО ПРЕДСТОЈНАТАПРЕВЕНТИВНА ЛАРВИЦИДНА ДЕЗИНСЕКЦИЈА ЗА УНИШТУВАЊЕ НА ЛАРВИТЕ НА КОМАРЦИТЕ НА ПОДРАЧЈЕТО НА ОПШТИНА БИТОЛА И ОПШТИНА НОВАЦИИНФОРМАЦИЈА ВО ВРСКА СО ПРЕДСТОЈНАТА ПРЕВЕНТИВНАСИСТЕМАТСКА ДЕРАТИЗАЦИЈА НА ОПШТИНА ДЕМИР ХИСАР

ИНФОРМАЦИЈА ВО ВРСКА СO ПРЕДСТОЈНАТА ПРЕВЕНТИВНА ЛАРВИЦИДНА ДЕЗИНСЕКЦИЈА ЗА УНИШТУВАЊЕ НА ЛАРВИТЕ НА КОМАРЦИТЕ НА ПОДРАЧЈЕТО НА ОПШТИНА БИТОЛА И ОПШТИНА НОВАЦИ Ве известуваме дека деновите 29.05.2023 год. во Општина Битола и 30.05.2023 во Општина Новаци, екипа на Центарот за јавно здравје – Битола ќе спроведува ЛАРВИЦИДНАТА ПРЕВЕНТИВНА теристичката (од земја) дезинсекција со цел уништување …

ИНФОРМАЦИЈА ВО ВРСКА СО ПРЕДСТОЈНАТА ПРЕВЕНТИВНАСИСТЕМАТСКА ДЕРАТИЗАЦИЈА НА ОПШТИНА ДЕМИР ХИСАРИНФОРМАЦИЈА ВО ВРСКА СО ПРЕДСТОЈНАТАПРЕВЕНТИВНА ЛАРВИЦИДНА ДЕЗИНСЕКЦИЈА ЗА УНИШТУВАЊЕ НА ЛАРВИТЕ НА КОМАРЦИТЕ НА ПОДРАЧЈЕТО НА ОПШТИНА БИТОЛА И ОПШТИНА НОВАЦИИНФОРМАЦИЈА ВО ВРСКА СО ПРЕДСТОЈНАТА ПРЕВЕНТИВНАСИСТЕМАТСКА ДЕРАТИЗАЦИЈА НА ОПШТИНА ДЕМИР ХИСАР Read More »

ИНФОРМАЦИЈА ВО ВРСКА СО ПРЕДСТОЈНАТА ПРЕВЕНТИВНАСИСТЕМАТСКА ДЕРАТИЗАЦИЈА НА ОПШТИНА ДЕМИР ХИСАР

ИНФОРМАЦИЈА ВО ВРСКА СО ПРЕДСТОЈНАТА ПРЕВЕНТИВНА СИСТЕМАТСКА ДЕРАТИЗАЦИЈА НА ОПШТИНА ДЕМИР ХИСАР Се информираат жителите на Општина Демир Хисар дека на ден 18. 05. 2023 год, екипи на Центарот за јавно здравје – Битола ќе спроведуваат активности на теренот во смисол на спроведување на пролетната прва фаза од превентивната систематска дератизација т. е. поставување на отровни …

ИНФОРМАЦИЈА ВО ВРСКА СО ПРЕДСТОЈНАТА ПРЕВЕНТИВНАСИСТЕМАТСКА ДЕРАТИЗАЦИЈА НА ОПШТИНА ДЕМИР ХИСАР Read More »

Меѓународниот ден на физичката активност

Меѓународниот ден на физичката активност „Движење за здравје“ – 10. 05 2023 год, И оваа 2023година на 10 Мај, Центарот за јавно здравје Битола се вклучува во одбележување на Меѓународниот ден на физичката активност под слоганот „Движење за здравје“. Тоа се однесувa на умерена физичка активност, без разлика на содржината, местото и времето на изведување. …

Меѓународниот ден на физичката активност Read More »

Светскиот ден на здравјето

Светскиот ден на здравјето “ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ЈАВНОТО ФИНАНСИРАЊЕ ЗА ЗДРАВЈЕ И НАМАЛУВАЊЕ НА ЗДРАВСТВЕНИТЕ ТРОШОЦИ ОД ЏЕБОТ СПАСУВА ЖИВОТИ” Центарот за Јавно здравје Битола се приклучува кон одбележување на Светскиот ден на здравјето 07 АПРИЛ, кој оваа 2023 година се одбележува под мотото  „Здравје за сите, здравје насекаде“. 75-годишнината на СЗО е можност да се …

Светскиот ден на здравјето Read More »

Светски ден за борба против туберкулоза- 24 март!

Светски ден за борба против туберкулоза- 24 март! Cветскиот ден за борба против туберкулоза се одбележува секоја година на 24 март, со цел да се подигне свеста за болеста и зголемување на напорите да се стави крај на глобалната епидемија. Мотото на Светската Здравствена Организација оваа година е: ,,Да! Можеме да ставиме крај на туберкулозата! …

Светски ден за борба против туберкулоза- 24 март! Read More »

Светски ден на ракот 2023

4 февруари Светски ден на ракот 2023 Светската здравствена организација и Меѓународната асоцијација за борба против ракот го одбележуваат Светскиот ден на ракот секој 4 февруари. Оваа 2023година, Меѓународната асоцијација за борба против ракот започна нова тригодишна кампања за одбележување на Светскиот ден на ракот, која обединува поединци, организации и влади ширум светот со цел …

Светски ден на ракот 2023 Read More »

ПРЕПОРАКИ НА ИНСТИТУТОТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО ПРИ УСЛОВИ НА ВИСОКО ЗАГАДУВАЊЕ НА ВОЗДУХОТ СО ЛЕБДЕЧКИ ЧЕСТИЧКИ

ПРЕПОРАКИ НА ИНСТИТУТОТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО ПРИ УСЛОВИ НА ВИСОКО ЗАГАДУВАЊЕ НА ВОЗДУХОТ СО ЛЕБДЕЧКИ ЧЕСТИЧКИ Според Европскиот Индекс за квалитет на воздух (Евроспка агенција за животна средина – ЕЕА), моменталниот Индекс за квалитет на воздух се категоризира како: “Екстремно лош (сиромашен)” на мерните станици во Берово, Гостивар и Тетово заради зголемени концентрации …

ПРЕПОРАКИ НА ИНСТИТУТОТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО ПРИ УСЛОВИ НА ВИСОКО ЗАГАДУВАЊЕ НА ВОЗДУХОТ СО ЛЕБДЕЧКИ ЧЕСТИЧКИ Read More »

СОВЕТИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА СОЛ ВО ИСХРАНАТА ЗА ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИ

СОВЕТИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА СОЛ ВО ИСХРАНАТА ЗА ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИ Во Република Северна Македонија, дневна потрошувачка на сол по лице е 10,7 g. Според препораките на Светската здравствена организација (СЗО) и многу други научни тела и организации, оваа количина не треба да е повеќе од 5 грама дневно. Прекумерната сол е подлога за развој …

СОВЕТИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА СОЛ ВО ИСХРАНАТА ЗА ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИ Read More »