Новости

Во оваа категорија се вметнати сите најнови новости !

СООПШТЕНИЕ

СООПШТЕНИЕ Согласно Законот за заштита на населението од заразни болести, а врз основа на одлуката на Советот на Општина Битола, Општина Новаци и Општина Кичево, за спроведување на превентивна систематска дезинсекција како општа противепидемиска мерка, ве известуваме дека екипа на Центарот за јавно здравје – Битола ќе спроведува ЛАРВИЦИДНАТА ПРЕВЕНТИВНА теристичката (од земја) дезинсекција со …

СООПШТЕНИЕ Read More »

СООПШТЕНИЕ

СООПШТЕНИЕ Согласно Законот за заштита на населението од заразни болести, а врз основа на одлуката на Советот на Општина Битола за спроведување на превентивна системска дезинсекција на територијата на Битола, како општа против епидемиска мерка ЈЗУ Центар за јавно здравје – Битола го издава следново соопштение: Во период од 15.06.2022 (среда) до 19.06.2022 (недела), во …

СООПШТЕНИЕ Read More »

Информација

Информација Почитувани, Ве известуваме дека првата фаза од превентивната систематска дезинсекција за уништување на возрасни форми на комарци на подрачјето на Општина Битола која требаше да се спроведува во периодот од 06.06.2022 (понеделник) до 10.06.2022 (петок) год., е одложена поради неповолни временски услови (дожд, ветер). Истата ќе започне со стабилизирање на временските услови, со цел …

Информација Read More »

СООПШТЕНИЕ ЗА ДЕЗИНСЕКЦИЈА

СООПШТЕНИЕ ЗА ДЕЗИНСЕКЦИЈА Согласно Законот за заштита на населението од заразни болести, а врз основа на Одлуката на Советот на Општина Битола за спроведување на превентивна системска дезинсекција на територијата на Битола како општа против епидемиска мерка, ЈЗУ Центар за јавно здравје Битола го издава следново соопштение: Во период од 06.06.2022 (понеделник) до 10.06.2022 (петок), …

СООПШТЕНИЕ ЗА ДЕЗИНСЕКЦИЈА Read More »

31 мај – Светски ден без тутун

31 Мај – Светски ден без тутун НИ ЈА ТРУЈАТ ПЛАНЕТАТА !!! Штетите од употребата на тутун се добро утврдени. Тутунот убива над 8 милиони луѓе секоја година, а исто така ја уништува нашата средина потребна за здравје и благосостојба. Преку одгледување, производство, дистрибуција, потрошувачка и отпад по употребата, тутунот ѝ штети на нашата животна …

31 мај – Светски ден без тутун Read More »

Ларвицидна дезинсекција

Од денес ( 17.05.2022 год.) Центарот за јавно здравје Битола почнува со реализација на првата фаза на превентивната ларвицидна дезинсекција за уништување на ларвите на комарците на подрачјето на Општина Битола Согласно Законот за заштита на населението од заразни болести, а врз основа на одлуката на Советот на Општина Битола за спроведување на превентивна систематска …

Ларвицидна дезинсекција Read More »

Долг живот за сите

Долг живот за сите Под мотото “Долг живот за сите“ Центарот за јавно здравје- Битола, активно се вклучи во одбележувањето на Европската недела на имунизација од 24 до 30 април  2022. Европската недела на имунизација традиционално се одбележува со цел подигнување на свесноста за вакцините како најдобра превентивна мерка за заштита на населението од заразни …

Долг живот за сите Read More »

Информација

ИНФОРМАЦИЈА ВО ВРСКА СО ПРЕДСТОЈНАТА ПРЕВЕНТИВНА СИСТЕМАТСКА ДЕРАТИЗАЦИЈА НА ГРАД БИТОЛА Согласно Законот за заштита на населението од заразни болести, а врз основа на одлуката на Советот на Општина Битола за спроведување на превентивна систематска дератизација на територијата на град Битола, како општа противепидемиска мерка, ЈЗУ Центар за јавно здравје-Битола го издава следново соопштение: Се …

Информација Read More »

Светски ден на здравјето

Светски ден на здравјето Светскиот ден на здравјето се слави секоја година на 7 април, денот на  годишнината од основањето на Светската здравствена организација (СЗО) во 1948 година. Тоа е ден посветен на подигање на свеста за здравјето на луѓето ширум светот. Секоја година за овој датум, се избира тема која нагласува област на грижа …

Светски ден на здравјето Read More »