превенција на заболувања

Европска недела на имунизација

Под мотото “Заедно заштитени – заштити, спречи, вакцинирај“ Центарот за јавно здравје – Битола, активно се вклучи во одбележувањето на Европската недела на имунизација од 24 до 30 април 2019. Европската недела на имунизација традиционално се одбележува со цел подигнување на свесноста за вакцините како најдобра превентивна мерка за заштита на населението од заразни заболувања, …

Европска недела на имунизација Read More »

Пролетна систематска дератизација на Општина Битола

ЈЗУ Центар за јавно здравје Битола информира дека во периодот од 15.04.2019год. до 26.04.2019год, ќе започне  со активности за спроведување на ПРОЛЕТНАТА ФАЗА од превентивната систематска дератизација т.е. поставување на отровни мамци за уништување на глодари (глувци). Со дератизацијата ке бидат опфатени: Подземниот канализационен систем со ревизионите и прифатните шахти во сите реони на градот; Прифатниот …

Пролетна систематска дератизација на Општина Битола Read More »

„НЕ ОСТАВАЈ НИКОГО НАЗАД “ – Светски ден на водата, 22 Март 2019 година

На 22 март секоја година, светот преку разни активности го одбележува Светскиот ден на водата и се фокусира на важноста на водата. Темата за Светскиот ден на водата 2019 година е „Не оставај никого назад“. Ова е прилагодување на главното ветување од Агендата за одржлив развој 2030: како одржливиот развој напредува, сите мораат да имаат …

„НЕ ОСТАВАЈ НИКОГО НАЗАД “ – Светски ден на водата, 22 Март 2019 година Read More »

1ви Декември – Светски ден за борба против ХИВ/ СИДА

Центарот за јавно здравје – Битола и оваа година активно се вклучува во одбележувањето на Светскиот ден за борба против ХИВ/СИДА – 1 ви Декември. Мотото оваа година според Светската Здравствена Организација е “Запознајте го вашиот статус”, во однос на тоа да се подигне свеста кај луѓето да го дознаат својот статус на ХИВ инфекција …

1ви Декември – Светски ден за борба против ХИВ/ СИДА Read More »

Информација за вакцинацијата против сезонски грип

ЈЗУ Центар за јавно здравје Битола Ве информира дека вакцинацијата против сезонски грип во Битола веќе втора недела се одвива непречено и без поголеми проблеми. Обезбедени се доволни количини на вакцини и во проектот “бесплатни вакцини” на Министерството за здравство кои се наменети за лица постари од 65 години со просечна и подпросечна пензија, како …

Информација за вакцинацијата против сезонски грип Read More »

Активности по повод 14 Ноември-Светскиот ден на шеќерната болест

Под мотото “ДИЈАБЕТЕСОТ ГО ЗАСЕГА СЕКОЕ СЕМЕЈТВО”, ЈЗУ Центар за јавно здравје – Битола и оваа година активно се вклучи во одбележувањето на 14 Ноември – Светскиот ден на шеќерната болест. За таа цел Центар за јавно здравје – Битола ќе спроведе повеќе акции за бесплатно мерење на шеќер во крвта со капка крв од прст на рака …

Активности по повод 14 Ноември-Светскиот ден на шеќерната болест Read More »

14 Ноември-Светски ден на шеќерната болест

Секоја година, на 14 Ноември во светот се одбележува Светскиот ден на шеќерната болест – World Diabetes Day (WDD), како потреба, поради  растечките проблеми од компликациите од шеќерната болест, здравствен проблем кој се однесува на болниот, на неговото семејство и заедницата во целина. [columns] [span8] Оваа 2018 година  мотото  е “ДИЈАБЕТЕСОТ ГО ЗАСЕГА СЕКОЕ СЕМЕЈТВО” со цел да …

14 Ноември-Светски ден на шеќерната болест Read More »

Вакцинација против грип за сезоната 2018/2019 година

Ноември 4, 2018 Министерот за здравство, Доц. д-р Венко Филипче, денеска одржа прес-конференција, на која информираше дека вакцинацијата против сезонски грип почнува утре (05.11.2018 година) во сите Центри за јавно здравје во земјава. Годинава обезбедени се 41.000 дози вакцини. За првпат годинава, Министерството набави 28.000 дози на вакцина, која е бесплатна за лицата над 65 …

Вакцинација против грип за сезоната 2018/2019 година Read More »

„Моето срце… Твоето срце“

Под мотото „Моето срце… Твоето срце“ одбележен е 29 Септември 2018 – Светскиот ден на срцето. Центарот за јавно здравје-Битола со своите активности, преку пропагандни материјали и предавања, повикува сите да се придружат кон светското движење за здраво срце. Само мали промени во животниот стил, откажување од цигарите, правилна исхрана и 30 минутна физичка активност дневно …

„Моето срце… Твоето срце“ Read More »