превенција на заболувања

Novel Coronavirus (2019-nCoV)- препораки за патници

Клучни факти: Новиот Coronavirus (2019-nCoV) е причинител на акутна вирусна респираторна инфекција, која во моментот се регистрира како епидемија во градот Вухан, Кина. Пренос на вирусот од човек на човек е можен, иако сéуште не се знае колку лесно вирусот се пренесува меѓу луѓето. Првичните искуства укажуваат дека постарите лица и лицата со хронични болести …

Novel Coronavirus (2019-nCoV)- препораки за патници Read More »

Што знаете за грип?

Што е грип и кој има најголем ризик од компликации? Грипот е вирусно заболување кое ги зафаќа горните дишни патишта:нос, грло, а во потешките форми може да ги зафати и долните дишни патишта. Секоја година од вирусот на грип се заразуваат 5% до 15% од населението. Кај најголем дел од луѓето, грипот минува како релативно …

Што знаете за грип? Read More »

СОСТОЈБА СО ГРИП / ИНФЛУEНЦА НА ТЕРИТОРИЈАТА НА ЦЕНТАР ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ-БИТОЛА (ноември 2019)

 ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Во текот на месец ноември 2019 година (од 45-та до 48-та недела) во Битола пријавени се 4 лица со грип. Во текот на истиот период минатата сезона (2018/19), во Битола беа пријавени 3 лица со симптоми на грип. Во текот на 48-тата недела (25.11-01.12.2019) во Битола пријавено е само едно лице со грип со …

СОСТОЈБА СО ГРИП / ИНФЛУEНЦА НА ТЕРИТОРИЈАТА НА ЦЕНТАР ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ-БИТОЛА (ноември 2019) Read More »

ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ СЕЗОНСКИ ГРИП 2019/2020

ЈЗУ Центар за јавно здравје Битола Ве информира дека вакцинацијата против сезонски грип во Битола започна и се одвива непречено и без поголеми проблеми. Обезбедени се доволни количини на вакцини во проектот “бесплатни вакцини” на Министерството за здравство кои се наменети за лица постари од 65 години, бремени жени, деца на возраст од шест месеци …

ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ СЕЗОНСКИ ГРИП 2019/2020 Read More »

Дијабетот и семејството

Центарот за јавно здравје Битола, по препорака на Интернационалната асоцијација за дијабет (IDF), Светскиот ден на шеќерната болест го одбележува секоја година на 14 Ноември. Оваа година мотото е “Дијабетот и семејството”. Целта е да се подигне свеста за влијанието на шеќерната болест на семејството на заболените лица. Да се  укаже на важноста на членовите …

Дијабетот и семејството Read More »

Превентивна систематска дезинсекција на Општина Битола

Територијата која ја покрива Центарот за јавно здравје Битола е некогашно ендемско подрачје на маларијата, богато со вегетација, водени ресурси (повремени и стални), стоечки води (бари, канали, акомулации и сл), во кои се одвива првиот стадиум од животниот циклус на комарците. и кои се идеални места за нивни развој. Топлото време, како и честите поројни …

Превентивна систематска дезинсекција на Општина Битола Read More »

Лајмска болест – Lyme boreliosis

Со доаѓањето на убавото време луѓето се повеќе време поминуваат во природа. Престојот во природа носи со себе и одредени ризици како како што е убод од крлеж. Крлежите се хранат со крв од луѓето и животните, а доколку се заразени од предизвикувачот на Лајмската болест, болеста ја пренесуваат за време на хранењето. Повеќе за …

Лајмска болест – Lyme boreliosis Read More »

Продолжува превентивната систематска дезинсекција во Општина Битола

Продолжува превентивната систематска дезинсекција во Општина Битола и околните општини кои ги покрива ЈЗУ ЦЈЗ Битола за контрола и уништување на комарците како вектори на заразни заболувања. Од 08.07.2019 година, Согласно Законот за заштита на населението од заразни болести, програмите и одлуките на Советите на Општините Битола, Новаци, Могила, Ресен и Демир Хисар за спроведување …

Продолжува превентивната систематска дезинсекција во Општина Битола Read More »

Превентивна систематска дезинсекција на Општина Битола 2019 година

Согласно Законот за заштита на населението од заразни болести, а врз основа на одлуката на Советот на Општина Битола за спроведување на превентивна систематска дезинсекција на територијата на град Битола, како општа противепидемијска мерка, ЈЗУ Центар за јавно здравје-Битола во периодот од 11.05.2019 до 18.05.2019 година ќе ја спроведува превентивната систематска  дезинсекција на Општината. [columns] [span6]   …

Превентивна систематска дезинсекција на Општина Битола 2019 година Read More »

31 Maj 2019 – Светски ден без тутун

Светскиот ден без тутун 2019 година се фокусира на нарушување на здрајето на белите дробови. Пушењето на тутун е главна причина за рак на белите дробови. Две третини од умирањата од рак на белите дробови во светот, се препишуваат на пушењето. Изложеноста на чадот дома или на работното место исто така го зголемува ризикот од …

31 Maj 2019 – Светски ден без тутун Read More »