превенција на заболувања

Трета фаза на дезинсекција на Општините Битола, Могила и Новаци

Согласно Законот за заштита на населението од заразни болести, а врз основа на одлуките на Советите на општините Битола, Могила и Новаци за спроведување на превентивна систематска дезинсекција како општа противепидемијска мерка, ЈЗУ Центар за јавно здравје-Битола го издава следново соопштение: Ве известуваме дека во периодот од 20.08.2018 (понеделник) до 24.08.2018 год, екипи на Центарот …

Трета фаза на дезинсекција на Општините Битола, Могила и Новаци Read More »

Активности по повод Светскиот ден за борба против хепатитис

Под мотото “Тестирај. Третирај. Хепатитис”, ЈЗУ Центар за јавно здравје – Битола и оваа година активно се вклучи во одбележувањето на Светскиот ден за борба против хепатитис – 28.07.2018 година.   [columns] [span4] Целта на овие активности  е да се подигне свеста на населението за опасноста од хепатитис и истовремено да се информираат граѓаните на кој начин можат …

Активности по повод Светскиот ден за борба против хепатитис Read More »

Превентивна систематска дезинсекција на Општините Битола, Могила и Новаци

  Во услови на глобално затоплување и појава на вируси предизвикувачи на појава на тропски и суптропски заболувања, неспецифични во овие региони кои ги пренесуваат комарци и други вектори на пренесување, неопходно е ставање под контрола на истите. Територијата која ја покрива Центарот за јавно здравје Битола е некогашно ендемско подрачје на маларијата, богато со …

Превентивна систематска дезинсекција на Општините Битола, Могила и Новаци Read More »

“ТУТУНОТ ГО УНИШТУВА СРЦЕТО”, Светски ден без тутун 31 мај 2018

  Центарот за јавно здравје Битола, секоја година на 31 Мај, преку своето Советувалиште за одвикнување од пушењето, во соработка со Институтот за јавно здравје на Р.Македонија, Светската здравствена организација (СЗО) и партнерите, го одбележува Светскиот ден без тутун, истакнувајќи ги здравствените и другите ризици кои што се поврзани со употребата на тутун и се …

“ТУТУНОТ ГО УНИШТУВА СРЦЕТО”, Светски ден без тутун 31 мај 2018 Read More »

Активности на ЦЈЗ Битола во рамките на Европската недела на имунизација

ЈЗУ Центар за јавно здравје – Битола со низа на активности ја одбележа Европската недела на имунизација. Беа одржани повеќе предавања и трибини во училиштата и градинките, а централниот настан се одржа на плоштадот Магнолија, при што се делеа промотивни материјали со цел подигнување на свеста кај родителите за важноста на вакцинацијата како најисплатлива јавно здравствена …

Активности на ЦЈЗ Битола во рамките на Европската недела на имунизација Read More »

Европска недела на имунизацијa

Под мотото “Заштити, спречи, вакцинирај!” од 23-29 април, 2018 година Центарот за јавно здравје – Битола активно се вклучува во одбележувањето на Европската недела на имунизација. Вакцинацијата е најисплатлива јавна-здравствена мерка со која се елиминирани или редуцирани многу заразни заболувања. Придобивките од вакцинирањето на глобално ниво се огромни. Како резултат на оваа превентивна мерка, се …

Европска недела на имунизацијa Read More »